"Stångehuvud min favoritplats i hela världen"

Stångehuvud är författaren Viveca Lärns favoritplats på jorden.
– Jag har sett berömda solnedgångsplatser runtom i världen som Key West vid Florida och Taffelberget i Kapstaden. Men inget slår solnedgångarna på Stångehuvud i Lysekil. De kan man aldrig se sig mätt på, säger Viveca Lärn.

Granitklipporna i Stångehuvuds naturreservat upplevde Viveca första gången 1990 när hon var i Lysekil med sin son som deltog i Gullmarscupen. Sedan dess är hon ”fast”.

Till Stångehuvud återvänder hon så ofta hon kan och i den här miljön får hon inspiration och idéer i sitt författarskap.

”Mitt första möte med Stångehuvud var i början av augusti och jag gick en tidig morgonpromenad efter att ha badat i Pinnevik och hamnade av en slump i denna otroliga värld av granit, men också av växter och djurliv jag aldrig kommer att glömma. Jag förstår de franska turister som blir helt fixerade av att bergen faktiskt är rosa i solskenet och jag har aldrig sett havet visa upp sig så magnifikt som från klipporna på Stångehuvud”, skriver Viveca Lärn i sin berättelse om första mötet med det här granitområdet i skriften ”Stångehuvud Lysekils yttersta utpost mot väster” (Andersson, T. 2006).

Hon fortsätter:

”Jag kan förstå lysekilsbor och andra bohuslänningar som är oroliga för badgästernas och de svenska och utländska turisternas framfart, men Stångehuvud ger faktiskt ett lika orört intryck som när man vandrar i fjällen. Jag promenerar där dagligen när jag är i Lyseklil och där är alltid glest med folk. Till och med de vackraste baddagarna, ja även på midsommarafton kan man alltid hitta en egen stenbänk bland

 

 

Viveca Lärn Stångehuvud juni 2016. 

rosor, trift och kaprifol. Där kan man sitta och se på båtar och fartyg långt ut på havet och drömma i de salta vindarna och blåser det för mycket kan man uppsöka mer skyddade vikar och se det lugna glittrande vattnet innanför Kramkistan där kanotisterna smyger fram. Och framför allt – man kan gå barfota på de släta ljusröda granitklipporna och känna fullständig harmoni med naturen.”

"Stångehuvud är min favoritplats i hela världen. Det finns inget som slår den. Man kan gå på så många olika sätt här. Det är nästan som att vara ute i en båt”, avslutar Viveca Lärn.